Ksantogranulomatozni holecistitis – kliničko-patološka analiza 18 slučajeva - Mladenović, Aleksandar M; Jovančević, Miljan; Milošević, Zoran T (PONS - medicinski časopis, 2019)
Abstract Cilj.Ksantogranulomatozni holecistitis(XGC) je retka, benigna varijanta hroničnog oboljenja žučne kese koja se karakteriše izraženom proliferativnom fibrozom u zidu žučne kese. XGC uzrokuje značajne teškoće u izvođenju holecistektomije. Pacijenti i metode: 18 slučajeva XGC je potvrđeno retrospektivnom analizom istorija bolesti 562 pacijenta kod kojih je urađena holecistektomija na našem odeljenju od januara 2012. do maja 2016. godine. Srednja životna dob je 62 godine (44-79), a odnos Ž/M je 2.6:1. Rezultati. Klinička slika najčešće odgovara hroničnom holecistitisu (61.1%), a ređe akutnom holecistitisu (38.9%). Uočeni su i palpabilna masa ispod desnog rebarnog luka (33.3%) i žutica (16.7%). Zadebljanje zida žučne kese, viđeno na ultrazvuku ili CT pregledima, uočeno je kod svih pacijenata. Prisustvo kalkuloze žučne kese nalazi se kod 94.4% pacijenata. Nije bilo potvrđenih slučajeva karcinoma žučne kese. Sve operacije su bile tehnički teške. Stopa konverzija laparoskopskih u otvorene procedure je visoka 57.1%. Procenat post-operativnih komplikacija je takođe visok 27.8%. Nije bilo smrtnih ishoda u seriji. Zaključak: Zaključujemo da XGC stvara teškoće prilikom operacije tako da svaka preoperativna sumnja na XGC treba da navede operatora da izabere otvorenu proceduru kao glavni izbor lečenja. Ne treba izbegavati spašavajuće operacije kao što je subtotalna holecistektomija. Kod sumnje na karcinom žučne kese savetuje se intraoperativna patohistološka egzaminacija.   Kljucne reči: ksantogranulomatozni holecistitis, žučna kesa, holecistektomija, konverzija, komplikacije