ZNANJE O OSTEOPOROZI ŽENA U POSTMENOPAUZI KOJE POSEĆUJU USTANOVU PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE - Milovanović, Dragan R. (PONS - medicinski časopis, 2019)
Cilj. Procenat žena obolelih od osteoporoze iz godine u godinu se povećava i s tim u vezi cilj rada bio je da se proceni znanje žena u postmenopauzi o osteoporozi i faktorima rizika, kako bi se sprovele adekvatne preventivne mere. Metode. Istraživanje je sprovedeno kao studija preseka, po metodologiji ankete, u Domu zdravlja u Kragujevcu, tokom 2017. i 2018. godine. U studiju su bile uključene žene posle menopauze, starosti preko 50 godina, nezavisno od toga da li boluju od osteoporoze ili ne. Procena znanja vršena je na osnovu OKAT-S upitnika. Prikupljeni su sledeći podaci o faktorima rizika za osteoporoze: starost, početak i trajanje menopauze, upotreba cigareta, životni stil), redovno izlaganje sunčevoj svetlosti, korišćenje suplemenata vitamina D ili kalcijuma. Podaci su analizirani koristeći deskriptivnu statistiku i testiranje hipoteze, pri p≤0.05. Rezultati. Ukupno 200 ispitanica, prosečne dobi od 63,6 godina (standardna devijacija 8,5) odgovorilo je na upitnik Dve ispitanice su tačno odgovorile na sva pitanja, dok 26 ispitanica nije tačno odgovorilo ni na jedno postavljeno pitanje. Nivo njihovog znanja (prema tačnim odgovorima) varirao je od 24.0% do 80.0% ispravnih odgovora. Kod ispitanica u studiji upotreba suplementata vitamina D (32%-da, 68%-ne) i suplemenata kalcijuma (30%-da, 70%-ne) je bila mala, dok je dnevno izlaganje sunčevim zracima (minimum 15 minuta dnevno) bilo zadovoljavajuće (92%-da, 8%-ne). Zaključak. Znanje žena u postmenopauzi o osteoporozi je vrlo oskudno što zahteva planiranje i sprovođenje odgovarajućih mera edukacije.