Komparativna analiza različitih definicija metaboličkog sindroma - Čongo, Sabina; Gafić, Edina; Pepić, Feka; Biočanin, Vladimir; Djurić, Dušan (PONS - medicinski časopis, 2018)
Metabolički sindrom (MetS) je skup brojnih faktora rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti i dijabetes melitusa tip 2 (DM2). MetS obuhvata amalgam biohemijskih poremećaja: povećan krvni pritisak, šećer u krvi, višak telesne masti oko struka, povećan nivo triglicerida i holesterola. Iako danas postoji više definicija MetS,sa različitim kriterijumima za postavljanje dijagnoze,  njegov značaj se ne umanjuje. Rano otkrivanje i adekvatan tretman sprečiće pojavu komplikacija MetS. Cilj ovog rada je da kritički uporedi različite kriterijume za postavljanje dijagnoze MetS imajući u vidu da ne postoji jedinstveni stavovi za definisanje ovog po život opasnog i veoma zastupljenog sindroma.