Dvadest godina Visoke medicinske škole strukovnih studija u Ćupriji - Despotovic, Mile Lj (PONS - medicinski časopis, 2018)
Abstrakt Kada je u pitanju profesija medicinskih sestara, jasno je da se prvenstveno radi o potrebi za razvijenjem praktičnih znanja i usvajanjem normiranih procedura koje proizilaze iz procesa zdravstvene nege i njege direktne primene u radu s pacijentima. Dakle, može se zaključiti da postoji realna potreba za otvaranjem visokoškolskih institucija koje obrazuju ovakav kadar. Ovakve okolnosti rezultovale su otvaranjem nekoliko visokoškolskih obrazovnih centara u našoj zemlji, uključujući i Visoku medicinku školu u Ćupriji, odnosno, prvobitno Višu medicinku školu. Ove godine, Visoka medicinksa škola proslavlja dvadeset godina svog postojanja. Otvaranjeu Visoke medicinske škole prethodio je dug period rada, ulaganja i razvijanja kapaciteta u kome se Ćuprija dokazala kao glavni zdravstveni centar regiona. Rešenjem Vlade Republike Srbije, 14.07.1998. godine, osniva se Viša medicinska škola. Prostorije škole nalazile su se u zgradi Niže muzičke škole, sve do 2005. godine, kada škola dobija novu zgradu. Škola prvobitno upisuje studente na tri smera:  Viša medicinska sestra-tehničar, Viši fizioterapeut i Viši radiološki tehničar. Bolonjska deklaracija donela je dodatne izazove za Visoku medicinsku školu, što se moglo videti kroz proces akreditacije. Akreditacija je zahtevala detaljno planiranje kadrova i resursa naše ustanove, sa ciljem da se odgovori na zahteve koje je postavilo nadležno ministarstvo, ali i potrebe studenata za sticenje adekvatnog nivoa neophodnih znanja i veština.         Prvi smerovi akreditovani 2007. godine su Strukovni terapeut i Strukovni kozmetičar estetičar, tako da Ministarsvo prosvete ovim smerovima izdaje dozvolu za rad, uz saglasnost komisije za akreditaciju. Već sledeće, 2008. godine akredituju se ostali smerovi, i to Strukovna medicinska sestra, Strukovna medicinska sestra babica i Strukovni farmaceutski tehničar, a2014 i strukovni medicinski radiolog. U toku svog dvadestogodišnjeg postojanja Visoka medicinska škola je ostvarila međunarodnu saradnju sa brojnim inostranim školama. U okvirima te saradnje naši studenti imaju mogućnosti da učestvuju u međunarodnoj razmeni studenata. U planu je unapređenje postojećih i uvođenje novih studijskih programa, kao i otvaranje Strukovnih master studija za strukovne medicinske setre i strukovne medicinske sestre babice. Takođe i  Studijskog programa SMS u jedinici  bez svojstva pravnog lica van sedišta ustanove,  u Vranju.   Ključne reči: Ćuprija, Visoka medicinska škola, strukovne studije, medicinska sestra.