PRILOG NOVIJOJ ISTORIJI MEDICINE SOMBORA I TUZLE: UTICAJ MEDICINSKOG FAKULTETA NA PUBLIKOVANJE - Igić, Rajko (PONS - medicinski časopis, 2016)
Da bi se procenio uticaj novosnovanog fakulteta na naučno-stručno istraživanje, upoređen je broj publikacija objavljenih u indeksiranim časopisima (Medline/PubMed) autora iz Tuzle i Sombora. Ta dva grada su polovinom dvadesetog veka bila približno iste veličine. Danas u Somboru postoji samo Pedagoški fakultet (u sastavu Univerziteta u Novom Sadu) i u ovom prikazu taj grad je poslužio kao svojevrsna kontrola. Od 1977. do 1979. godine broj publikovanih radova u indeksiranim časopisima iz Sombora i iz Tuzle bio je veoma nizak (najviše 3 rada godišnje). Od 2009. do 2014. godine iz Sombora je broj publikacija i nadalje ostao nizak (od 0 do 4 rada godišnje), a iz Tuzle je u istom periodu publikovano po 65–98 radova godišnje. Ovaj veliki porast broja publikacija rezultat je pogodnog univerzitetskog miljea: velike obuhvaćenosti lekara i drugih stručnjaka postdiplomskim studijama, značajnom razmenom stručnjaka s fakultetima u zemlji i inostranstvu i prilivom finansijskih sredstava za obrazovanje studenata i za naučna istraživanja. Sombor nema odgovarajuće istraživačke podsticaje, niti se u njemu vrednuje napor istraživača. Povremeni pokušaji da se istraživanja u Somboru podstaknu nisu dovela do uspeha. I dalje lekari prikazuju gotovo svoja mnogobrojna saopštenja samo na simpozijumima, kongresima i predavanjima, a uprava Medicinskog centra ne stimuliše odlazak lekara na postdiplomske i doktorske studije ili na kraće usavršavanje u istraživačkim centrima. U ovom članku iznose se detalji o radu postdiplomskih studija na Medicinskom fakultetu u Tuzli, pominje se ideja iz 1960-ih o osnivanju medicinskog fakulteta u Somboru i ukazuje na mogućnost da veće zdravstvene ustanove pomognu prezaposlenom lekaru kako bi od svojih opservacija i rezultata ispitivanja priredio rukopis za časopis.