UHRANJENOST I NAVIKE U ISHRANI MLADIH - Švonja Parezanović, Gordana; Perić Prkosovački, Bojana (PONS - medicinski časopis, 2015)
Nepravilna ishrana predstavlja neuravnoteženo ili nedovoljno uzimanje hrane, a njene direktne posledice su poremećaj rasta i razvoja, kao i pojava bolesti. Izbor hrane je individualan, u zavisnosti od fizioloških potreba pojedinca, a nalazi se pod uticajem kulturoloških, socioloških, ekonomskih i psiholoških faktora života. Praćenje navika u ishrani dece i mladih može da posluži kao prognostički faktor njihovog budućeg zdravstvenog stanja. Cilj ovog rada je da se proceni uhranjenost i navike adolescenata o pravilnoj ishrani u zavisnosti od pola i školskog uzrasta, kao i da se proceni potreba za unapređenjem zdravstvenog vaspitanja u školama. Istraživanje je sprovedeno u obliku presečne studije. Anketirano je ukupno 307 učenika od prvog do četvrtog razreda srednje medicinske škole u Novom Sadu. Dobijeni rezultati pokazuju da postoji statistički značajna razlika između prvog i četvrtog razreda u informisanosti o pravilnoj ishrani. Procenat mladih sa povišenom telesnom težinom među ispitivanima iznosi 10%,  dok je 12% učenika pothranjeno. Uočeno je da učenici u većoj količini konzumiraju slatkiše i grickalice, te da većina ima nedovoljan broj obroka. Na osnovu dobijenih podataka može se zaključiti da većina anketiranih srednjoškolaca ima loše navike u ishrani i da ova studija može da bude samo osnova ka daljim istraživanjima kao i polazna tačka za rešavanje problema loših navika u ishrani mladih.