Poremećaji vidne funkcije i radna invalidnost oboljelih od dijabetesa i hipertenzije - Krstović Spremo, Vesna; Kekuš, Divna (PONS - medicinski časopis, 2023)
Dijabetes melitus i arterijska hipertenzija su hronične, masovne nezarazne bolesti koje su globalni zdravstveni problem sa karakteristikama epidemije, a očne komplikacije ovih bolesti su čest razlog oštećenja vidne funkcije i invaliditeta u radno produktivnoj populaciji.Cilj: Primarni cilj rada je analiza učestalosti poremećaja funkcije vida i navika ponašanja kod oboljelih od dijabetesa i hipertenzije, a sekundarni cilj je bio da se istraži pojava radne invalidnosti kod pacijenata sa ovim oboljenjima.Metode: Istraživanje je sprovedeno kao studija presjeka u dva Doma zdravlja u Gradu Istočno Sarajevo u periodu od jula 2018 g.do jula 2019 g.(12 mjeseci). Metodom slučajnog uzorka izabrano je 192 pacijenta sa dijabetesom i 100 pacijenata sa hipertenzijom. U tu svrhu kreiran je poseban upitnik, a statistička analiza je urađena u programu SPSS (IBM, Chicago verzija19). Statistička značajnost je ispitivana χ 2 testom.Rezultati: Pacijenti sa dijabetesom prema subjektivnoj procjeni imaju značajno više smetnji vida od hipertoničara (χ2=14,21, p