Stavovi žena o ulozi babica u sprovođenju programa skrininga cervikalnog karcinoma - Arsić, Dragutin (PONS - medicinski časopis, 2014)
UVOD: Obzirom da cervikalni karcinom i u svetu, zbog visoke incidencije, predstavlja veliki javno-zdravstveni problem, brojne studije su ukazale na značajnu ulogu medicinskih sestara i babica u prevenciji cervikalnog karcinoma.   Cilj  rada je da ispita razlike u reproduktivnom ponašanju i razlike u pogledu primene mera vezanih za prevenciju cervikalnog karcinoma između studentkinja Visoke medicinske škole i žena. METOD RADA: Ispitivanje  je  sprovedeno je po tipu studije preseka. U studiju su uključene ukupno 143 ispitanice, studentkinje  VMŠ za strukovne studije u Ćupriji i  žene,  koje su dolazile na pegled kod svog izabranog ginekologa. REZULTATI U pogledu broja  seksualnih partnera, u pogledu dosledne primene kondoma, kao i primene metoda planiranja porodice i broja abortusa, razlika je statistički značajna između babica i pacijentkinja. (p < 0.001). Dve trećine  žena jednom godišnje radi ginekološki pregled, dok studentkinje to čine ređe. U pogledu barijera za PAPA testiranje, razlika među ispitanicama je statistički značajna. (p < 0.001) Najviše žena kao razlog što ne rade češće PAPA test, navode to što nemaju tegobe (57.3%), dok studentkinje kao razlog navode strah od rezultata (45.6%). U pogledu samostalnog uzimanja brisa, razlika među ispitanicama je statistički značajna. (p < 0.001) Kada bi same uzimale bris za skrining, svaka druga žena, kao i skoro 2/3 studentkinja  bi češće radile testiranje. Međutim, svaka treća žena ima strah da li bi pravilno uzela uzorak. O cervikalnom skriningu, žene  su najčešće informacije dobile od svog izabranog ginekologa (65.3%), a podjednako ( 17.3%) od babica i putem medija. Češće bi radile skrining kada bi imale fleksibilan termin ( 85.3%), ako bi bris za skrining uzimale babice ( 72% ), a više poverenja imaju u strukovne babice, u odnosu na babice sa srednjim obrazovanjem ( 89,3%). ZAKLJUČAK Stavovi  žena ukazuju na potrebu aktivnije uloge babica u programima skrininga cervikalnog karcinoma. Potrebno je pri realizovanju programa organizovanog skriniga uključiti srukovne babice, u cilju povećanja pokrivenosti skriningom ciljne populacije žena.