Социолошки аспекти старења и квалитета живота старих - Despotovic, Mile Lj (PONS - medicinski časopis, 2019)
Сажетак: Старост, као феномен, одавно заокупљује пажњу друштва. Ипак, ни након великог броја студија, исцрпних радова и мноштва теорија, још увек не постоји јединствено мишљење о томе шта је старост и како се тачно одвијају процеси који јој претходе. На положај старих утичу социјални, економски, као и културолошки фактори једног друштва. Данас је број старих у Европи у сталном порасту. Модерне државе настоје да створе услове за имплементацију свеобухватних стратегија које су усмерене на старе, њихову добробит, здравље и квалитет живота. Старење популације у Србији, довешће до знатног смањења радне снаге наредних година. Овакав тренд може негативно да утиче на економски положај наше земље. Због тога је неоходно увести програме који ће заговарати стално учење и нове реформе у политици према старима. Квалитетом живота означава се опште благостање индивидуе или заједнице. Индикатори квалитета живота могу бити разноврсни и имају различити индивидуални значај на различите популације. С обзиром на демографске промене које су довеле до старења становништва, као и на све дужи животни век, нове мере социјалне и здравствене политике према старима се све више усмеравају на подизање квалитета живота ове популације. Према неким подацима четворо од петоро старих људи болује од неког хроничног обољења, док су најчешће потребе старог становништва везане за медицинску и социјалну потпору, што се значајно може одразити на квалитет живота старије популације. Као најзначајније факторе квалитета живота старих треба споменути демографске факторе, социоекономске и здравствене факторе, стил живота, физичку активност, стрес и социјалну подршку. Јавноздравствена политика треба да на основу анализе ових фактора и њихових утицаја обезбеди делотворне стратегије и програме у циљу подизања квалитета живота старих. Кључне речи: старост, старење, квалитет живота, фактори, утицај