Mikrovaskularna gustina u iglenim biopsijama prostate - prediktor prognoze? - Matić, Stevan D; Rakočević, Milena S; Jocic, Tomislav T; Mihailović, Nataša M; Jančić, Snežana A (PONS - medicinski časopis, 2017)
Cilj. Cilj našeg rada je ispitivanje mikrovaskularne gustine (MVD) u core biopsijama karcinoma prostate (PC). Metoda. Na core biopsijama PC (n=25 ) i benigne hiperplazije prostate(BHP), served as controls (n=20) su, nakon rutinske obrade, primenjene klasična HE i imunohistohemijska ABC metoda sa CD105 antitelima. Svi ispitanici su imali nivo serumskog PSA >4.0 ng/mL. Srednja vrednost volumena prostate je 50.02, prosečan Gleason score je 7.7. MVD se računala brojanjem CD105 pozitivnih struktura u 5 „vrućih tačaka“. Nakon kvantitativne analize, stereometrijski je izračunata MVD po mm2. .Za statističku obradu dobijenih rezultata korišćen je programski paket SPSS (verzija 19.0). Rezultati. Srednja vrednost CD 105 pozitivnih ćelija po mm2 je značajno veća u PC nego kod BHP (676.6 vs 186.5). U PC postoji signifikantna povezanost MVD sa Gleason score (r=0.831) i nivoom PSA (r=0.343). Između PSA i volumena prostate postoji umerena pozitivna povezanost (r=0.565). Zaključak. Vrednost MVD indeksa moze biti značajan indikator progresije karcinoma prostate, tako da je moguće razlikovati pacijente kod kojih je ovaj rizik veći. Ključne reči: rak prostate, mikrovaskularna gustina, core biopsija, povećan rizik, progresija