Таксономске недоумице употребе термина за означавање истовремене присутности и повезаности више болести код пацијената - Mihajlovic, Filip Z; Milosavljevic, Aleksandar V; Đuric, Dusan S (PONS - medicinski časopis, 2017)
Циљ: У савременој медицинској треминологији не постоји концензус о употреби термина који се односе на истовремено присуство више болести код пацијената. Због клиничког значаја неопходно је да значење ових термина буде јасно. Спроведено истраживање има за циљ да укаже на значај стварања разлике међу терминима ’’коморбидитет’’ и ’’полиморбидитет’’, како при употреби ових термина у литератури, тако и у медицинској комуникацији уопште. Mетод: Рад је конципиран као системски прегледни чланак, који се заснива на анализи студија према употреби термина ’’коморбидитет’’ и ’’полиморбидитет’’. Резултати: Пажљивом претрагом и анализом студија, у потрази за тачним дефиницијама и описима ових појмова, дошло се до резултата према којима су аутори анализираних студија груписани у две категорије према сличности коришћења поменутих термина за објашњење различитих медицинских стања, које би биле од опште користи за будућа објашњења. Кључне речи: коморбидитет, дефиниција, полиморбидитет, терминологија