PREVALENCIJA KRANIOMANDIBULARNIH DISFUNKCIJA I OKLUZALNIH DISHARMONIJA KOD JEDNOJAJČANIH BLIZANACA - Kučević, Esad (PONS - medicinski časopis, 2016)
Cilj istraživanja je da se utvrdi prevalencija znakova(simptoma) kraniomandibularnih disfunkcija (CMD) i određenih oblika okluzalnih disharmonija, kod jednojajčanih blizanaca. Materijal i metod:Prisustvo znakova(simptoma) CMD-a i okluzalnih disharmonija u populaciji 30 parova jednojajčanih blizanaca, starosti od 20 do 40 godina, podjednake polne pripadnosti,utvrđivano je anamnezom i kliničkim pregledom, a vrednovano pomoću indeksa disfunkcije (Di) i okluzalnog indeksa (Oi) po Helkimu. Rezultati: Utvrđeno je da 23 blizanca (38.3%) ima neki znak CMD-a, a da 33(55 %) blizanaca ima okluzalne disharmonije (nepodudarnost sredine zubnih nizova u interkuspalnom odnosu -IKP, odsustvo kontakata sa antagonistima u IKP, prisustvo okluzalnih smetnji, gubitak zuba). Vrednovanjem zastupljenosti pojedinih znakova i simptoma CMD-a, kod 23 ispitanika kod kojih je indeks disfunkcije (Di) po Helkimu veći od nule, utvrđeno je da preovlađuju poremećena kinetika donje vilice (44.0% ),zvuk u TMZ, pri pokretima mandibule (22.0%) i devijacija pri otvaranju usta (22.0 %). Pozitivan okluzalni indeks ima 33 (55%) ispitanika, od kojih 24 (40%)sa blagim okluzalnim disharmonijama (Оi I=1), a 9 (15%) ispitanika se izdvaja, po izrazitim okluzalnim diskrepancama (Оi II=2). Zaključak: Komparativna analiza okluzalnog statusa i prisutnih znakova (simptoma) CMD-a na MZ blizanačkoj populaciji jasno ukazuje da okluzalni faktori imaju značajnu ulogu u etiologiji kraniomandibularnih disfunkcija.