Kounis syndrome - Vuckovic Filipovic, Jelena (PONS - medicinski časopis, 2015)
Sažetak Kunis sindrom predstavlja grupu simptoma koji se manifestuju kao nestabilna vazospastična ili ne-vazospastična angina, ili čak kao akutni infarct miokarda. Zapaljenski marker koji se oslobađaju tokom alergijskih reakcija su najčešće okidač za nastanak Kunis sindoma. Predstavljen je slučaj 79-ogodišnjeg muškarca sa akutnim infarktom miokarda nastalim nakon alergijske reakcije usled ujeda pčele. Abstract Kounis syndrome is a group of symptoms manifested as unstable vasospastic or non-vasospastic angina, or even as acute myocardial infarction. Inflammatory mediators released into a bloodstream during some allergic reaction are most frequently mentioned to be a trigger for Kounis syndrome. We present a case of acute myocardial infarction associated with an allergic reaction after a honeybee sting, in an 79-year-old Serbian male.