Инциденца карцинома простате на поновљеним биопсијама код пацијената са претходно дијагностикованом високо степеном простатичном интраепителном неоплазијом и атипичном ситно ацинарном пролиферацијом на иницијалној биопсији - Arsić, Dragutin (PONS - medicinski časopis, 2014)
Високо степеној простатичној интраепителној неоплазији (ВСПИН) и атипичној ситно ацинарној пролиферацији (АСАП) посвећена је изузетна пажња као најважнијим преканцерозним лезијама простате и сигнификантној удружености са аденокарциномом простате (АП). Циљ истраживања је био да се уради упоредна анализа ВСПИН и АСАП нађених на иницијалној биопсији и АП дијагностикованог на поновној биопсији у односу на број узетих исечака и број захваћених исечака. Анализирано је 536 пацијената са урађеном игленом биопсијом простате. Примењене су патохистолошке методе истраживања. Пацијенти односно иглене биопсије простате сврстане су на основу броја узетих узорака у три групе: I група 2-7 узорака (275 сл), II група 8 – 10 узорака (131 сл) и III група 11-12 узорака (130 сл.) биопсије простате. Такође, према броју иглених узорака простате захваћених са ВСПИН и/или АСАП сврстане су у две групе: монофокално (захваћен један иглени узорак простате) и мултифокално (захваћено 2-4 иглених узорака простате) захватање. ВСПИН и/или АСАП су нађен у I групи укупно у 80/275 сл (29.1%), у II у 50/131 сл. (38.2) и у III групи у 58/130 (44.6%). Од 201 сл. са ВСПИН и/или АСАП ребиопсија је урађена у 55 сл. (45 сл. са ВСПИН, 7 сл са АСАП и 3 сл. ВСПИН/АСАП). Од 55 сл. са дијагностикованим ВСПИН и АСАП на првој биопсији, АП је у ребиопсији нађен у 26 сл. (47.3 %). АП је нађен у ребиопсији у 18/45 (40.0%), са ВСПИН на иницијалној биопсији, у 5/7 сл. (71.4%) са АСАП и у сва 3 (100%) сл. са истовременим ВСПИН/АСАП. Од 22 сл. монофокалног захватања ВСПИН и/или АСАП у 8 сл (36.4%) је у ребиопсији био нађен АП, а у 33 сл. мултифокалног захватања у ребиопсији је у 18 сл. (54.5%) нађен АП. Постоји статистичко значајно већи ризик од налазе АП на ребиопсији, код ВСПИН и АСАП дијагностикованих на иницијалној биопсији. Постоји статистички значајна корелација у детекцији ВСПИН, АСАП и АП у односу на број узетих исечака, као и статистички значајно већа учесталост код мултифокалног захватња у ребиопсији.