НОРМАТИВНИ АСПЕКТИ ЗАШТИТЕ ЉУДСКИХ ПРАВА У УСЛОВИМА ПРИМЕНЕ ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ - Popović, Sanja (Politička revija, 2026)
Вештачка интелигенција, делујући у својој свеобухватној физичкој и свеприсутној дигиталној димензији, фундаментално трансформише многе интимне и јавне аспекте нашег свакодневног живота. Њена константна и све интензивнија присутност, која се огледа у све већем броју уређаја и апликација, одражава растућу друштвену тенденцију да се, у потрази за брзим саветима или ефикасним решавањем различитих личних и професионалних проблема и задатака, у потпуности и са све већим поверењем препустимо сложеним алгоритмима. У јавном дискурсу, често се са ентузијазмом наглашава њен неспорни потенцијал у подстицању економског раста, убрзању технолошког развоја и остваривању других мерљивих позитивних ефеката на друштво у целини. Међутим, у сенци ових обећавајућих наратива, у великој мери се занемарују значајни изазови пред којима се неминовно налазе основна права и слободе појединаца у овом новом технолошком окружењу. У даљем тексту, аутор ће настојати да пажљиво и систематично упозна читаоце са основним концептом људских права као темељним цивилизацијским достигнућем, њиховом богатом теоријском позадином која се развијала кроз историју филозофске и правне мисли, као и њиховом кључном улогом у актуелној и све интензивнијој дискусији о етичким, правним и друштвеним импликацијама савремене вештачке интелигенције. Од многобројних сложених и отворених питања која неминовно покреће све бржи развој и све шира примена вештачке интелигенције, нарочито у осетљивој области људских права, у наставку овог рада, аутор ће издвојити и критички се осврнути на, према мишљењу значајног броја стручњака и посматрача, најугроженија права која све чешће доспевају у сам центар интересовања, не само академске и научне заједнице већ и шире забринуте јавности. Та права су: право на приватност у дигиталном добу, принцип недискриминације у контексту алгоритамског одлучивања, слобода изражавања у онлајн простору, као и право на рад, које је нераскидиво повезано са све актуелнијим проблемом потенцијалне масовне незапослености и све израженије неједнаке расподеле економског богатства у друштву.
Keywords: алгоритими; приватност; пристрасност; дискриминација; незапосленост; слобода изражавања