БЛИСКИ ИСТОК КАО ГЕОПОЛИТИЧКИ МОНИТОР СВЕТСКОГ ПОРЕТКА - Jankovic, Slobodan (Politička revija, 2026)
Рад се бави питањем да ли блискоисточна политика одражава тренутно преуређење света. Да би одговорио на ово питање, аутор критикује постојеће теоријемеђународниходносаипредлаже приступ заснован на философији историје како би објаснио улогу актера, односно владајућих елита, као оних који претежно обликују међународне односе, а тиме и промене у међународном поретку. Аутор полази од претпоставке да су Кина и Русија покушале да очувају међународни поредак прилагођавајући га мултилатералном управљању. Он тврди да у томе нису успеле у макрорегиону Блиског истока, услед израелско-америчких ратова у том делу света. У раду је истражена тврдња да ли је овај регион један од геополитичких „монитора” света. Приказују се промене од успостављања униполарног тренутка управо у овом делу света, па све до опадања америчке превласти и неуспеха савеза Вашингтон-Јерусалим да победи у рату против Ирана. Аутор на крају изводи закључке о будућем облику светског поретка и судбини западног савезништва.
Keywords: Блиски исток; мултиполарност; Израел; САД; Иран