УТИЦАЈ РУСКО-УКРАЈИНСКОГ СУКОБА НА ОДНОСЕ ЗЕМАЉА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА ПРЕМА РУСКОЈ ФЕДЕРАЦИЈИ - Anđelić, Mile; Hatidza, Berisa Alil (Politička revija, 2026)
Проблематика рада је сагледавање руско-украјинског сукоба који представља један од најзначајнијих геополитичких догађаја савременог међународног поретка, са далекосежним последицама по глобалне и регионалне односе. И након више од четири године трајања сукоба који је у жижи интересовања светске јавности, исти представља инпут за распакивање глобалне геополитике. Као глобални проблем пољуљао је темеље светских хегемона, па се поставља питање у којој мери помера темеље земаља Западног Балкана, чије су државе недовршени пројекти након Хладног рата. Различити интереси земаља Западног Балкана и разлике у спољнополитичким приступима, продубљују политичка неслагања што утиче на њихову каузалност и регионалну стабилност. Рад дефинише у којој мери сукоб мења њихове спољнополитичке ставове према Руској Федерацији, како се сукоб рефлектује на економије, политичке и безбедносне односе. Кроз историјско-компаративну методу се разматра степен традиционалних веза Руске Федерације са земљама Западног Балкана и њиховог отклона ради усклађивања спољне политике са политикама Европске уније и шире међународне заједнице, узимајући у обзир њихову тежњу ка европским интеграцијама. Циљ рада је да допринесе разумевању утицаја руско-украјинског сукоба на спољнополитичке односе земаља Западног Балкана према Руској Федерацији и бољем разумевању савремених спољнополитичких кретања у ширем међународном контексту.
Keywords: руско-украјински сукоб; Западни Балкан; Руска Федерација; Европска унија; спољна политика; геополитички утицај