КОНКОРДАТ ИЗ 1935. ГОДИНЕ КАО УСТАВНО-ПРАВНИ ИЗАЗОВ У ОДНОСУ ДРЖАВЕ И СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ - Radovanović, Miroslav; Мусић, Ивица (Politička revija, 2026)
Предмет овог рада јесте анализа Конкордата из 1935. године као комплексног уставно-правног питања на релацији између државе и Српске православне цркве у Краљевини Југославији. Циљ рада је да се на основу историјско-правне анализе релевантних извора расветли позадина и значај Конкордата, као и да се укаже на његов утицај на уставни поредак, политичке прилике и верске односе. Посебна пажња посвећена је правном положају верских заједница са наручитим освртом на специфичан и измењен статус Српске православне цркве. Конкордат се анализира као међународни уговор са специфичним политичким контраверзама кроз призму начела равноправности верских заједница. Рад такође разматра политичку праксу државе током кризе изазване покушајем ратификације Конкордата, као и реакције црквених и друштвених актера. Коначно Конкордат се тумачи као значајан правни изазов који је, чини се, разоткрио дубоке тензије политичких интереса, остављајући трајне последице на развој односа државе и верских заједница у југословенском правном и друштвеном оквиру.
Keywords: Конкордат; Света Столица; Српска православна црква; Милан Стојадиновић; Краљевина Југославија