АУТОБИОГРАФИЈА КАО ТЕОРИЈА: ЕМА ГОЛДМАН, СЛОБОДНА ЉУБАВ И ПОЛИТИКА НЕПРИПАДАЊА - Marđonović, Minja (Politička revija, 2026)
Овај рад разматра мисао Еме Голдман (Emma Goldman) кроз призму аутобиографије као теоријског и историографског извора, полазећи од претпоставке да њена аутобиографија Living My Life не представља само сведочанство политичког живота већ примарно место производње анархофеминистичке мисли. Анализом аутобиографских записа и теоријских есеја, рад показује да се критика брака и државе код Еме Голдман доследно протеже на сферу интиме, при чему се брак разуме као апарат принуде који репродукује родну хијерархију и институционалну контролу интимног живота. Насупрот  томе,  слободна  љубав  се  тумачи  као политичка пракса неприпадања – однос заснован  на  добровољности, непосесивности и одбијању нормативних режима интимног живота. Аутобиографско   писање   код  Голдман чита се као политички чин којим се дестабилизују поделе између личног и политичког, нудећи феминистички модел ситуираног знања у којем се теорија обликује кроз искуство, емоције и побуну.
Keywords: Ема Голдман; слободна љубав; анархофеминизам; аутобиографија; неприпадање; брак; интимни живот