КА ПРЕВАЗИЛАЖЕЊУ ИСЛАМИЗМА И ПОПУЛИЗМА: ОД МЕЂУНАРОДНИХ ОДНОСА ДО МЕЂУРЕЛИГИЈСКОГ ДИЈАЛОГА - Vulić, Miloš (Politička revija, 2025)
Овај рад има за циљ да критички преиспита тезу о „сукобу цивилизација” и да истражи да ли је такав сукоб неизбежан при сусрету источно-муслиманског и западно-хришћанског света, као и да ли је међусобни страх између њих оправдан и на који начин се ствара и мобилише. У уводном делу биће дат преглед историјских односа између ова „два света” како би се идентификовали фактори који су отворили могућност за појаву радикалних ставова који произилазе из концепата као што су исламизам и популизам. Након тога, биће размотрено питање који фактори су допринели њиховом изненадном „оживљавању”, са посебним освртом на један од најчешће навођених узрока: избегличку кризу. Испитаћемо како је настала ова криза и какве реакције је изазвала, посебно имајући у виду политизацију другости. У даљој анализи посебна пажња биће посвећена западном популизму и његовим исламофобним политикама. На крају ћемо разматрати концепте уставног патриотизма, евро-ислама и људског (универзалног) братства као потенцијалне путеви за превазилажење негативне дихотомије у интеракцији ислама и Запада, нарочито у контексту улоге међурелигијског дијалога у међународним односима и његовог доприноса процесу деполитизације другости.
Keywords: ислам; Запад; исламизам; популизам; избегличка криза; политизација другости; уставни патриотизам; евро-ислам; универзално братство; деполитизација другости