ОПРАВДАВАЊЕ МИЛИТАРИЗАЦИЈЕ ОД СТРАНЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ КРОЗ КОНЦЕПТ СТРАТЕШКОГ МИРА - Popadić, Uroš (Politička revija, 2026)
Рад анализира трансформацију начина на који Европска унија након 2022. године концептуализује и оправдава мир у контексту убрзане милитаризације и промене безбедносног приступа и дискурса, а на основу ранијих корака ка томе. Полазећи од критичких студија мира, рад показује да милитаризација није представљена као одступање од мировног идентитета Уније, већ као његов логичан наставак, при чему се мир све чешће дефинише као стање које се мора активно обезбеђивати кроз одвраћање, војну спремност и стратешко усклађивање. Кроз анализу кључних стратешких докумената и званичних дискурса ЕУ, показује се да се Русија представља као егзистенцијална претња европској стабилности, док се повећање војних издатака, ширење НАТО-а и јачање одбрамбених капацитета представљају као нужни и одговорни кораци ради очувања мира. Рад уводи концепт стратешког мира како би означио ову дискурзивну синтезу мира и одвраћања, у којој мир више није супротстављен милитаризацији, већ се конституише кроз њу. За разлику од либералног мира заснованог на сарадњи и нормативној дифузији, стратешки мир задржава мировни дискурс, али га везује за одвраћање и стратешко усклађивање. Анализа показује да овај помак није краткотрајна реакција на сукоб у Украјини, већ део дугорочније трансформације у којој се мир све чешће схвата од стране ЕУ као стање које се одржава кроз одвраћање, војну спремност и стратешко усклађивање, а не као резултат трансформативних процеса и сарадње. Такав помак омогућава Европској унији да истовремено убрза милитаризацију и очува позитивну слику о сопственој нормативној мирољубивости Рад закључује да стратешки мир омогућава Европској унији да истовремено проширује своју војну улогу и очува самопредстављање као мировни актер, чиме доприноси разумевању начина на који мир може остати нормативно централна, али суштински преобликована категорија у савременој европској безбедносној политици.
Keywords: стратешки мир; безбедносни дискурс; милитаризација Европске уније; мир и безбедност; европска безбедност