ВРЕДНОСНИ ЈАЗ И БОРБЕНИ МОРАЛ: ВРЕДНОСТИ КОЈЕ СЕ ЖИВЕ VS. ВРЕДНОСТИ КОЈЕ СЕ БРАНЕ - Stanar, Dragan (Politička revija, 2025)
Аутор у раду презентује резултате емпиријског истраживања спроведеног са кадетима Војне академије Универзитета одбране у Београду, те анализира проблем вредносног јаза између припадника војске и цивилног друштва, фокусирајући се на његов утицај на борбени морал. Аутор полази од савремених изазова и постмодерног друштвеног контекста, у коме су доминантне вредности често некомпатибилне са војничким идеалима. Ослањајући се на деценије истраживања вредносног јаза у западним друштвима, који се првенствено јавља у оним  земљама у којима је укинута или суспендована обавеза служења војног рока, аутор кроз анализу резултата сопственог емпиријског истраживања,  спроведеног 2024. године, указује на његов негативан утицај на борбени морал. При томе се ово посматра кроз призму карактера друштва као виталног  социјалног чиниоца борбеног морала. Резултати спроведеног истраживања потврђују тренд који постоји и у наведеним западним друштвима – да кадети јасно препознају постојање вредносног јаза, те да војничке вредности перципирају као супериорне у односу на оне које су носеће у друштву. Аутор  закључује да резултати истраживања указују на опасност од веома негативног утицаја овог феномена на борбени морал, будући да војска у рату брани виталне друштвене, а не институционалне вредности, односно вредности војног етоса. Имајући у виду историјски значај специфичног чиниоца борбеног морала о којем дискутује за српску војску и народ, аутор предлаже и потенцијалне мере за превазилажење проблем, првенствено унапређење војног образовања у области друштвено хуманистичких наука и поновно увођење обавезног војног рока ради јачања везе између војске и друштва.
Keywords: вредносни јаз; борбени морал; друштвене вредности; цивилно-војни односи; војна обавеза