ИЗАЗОВИ У КОРИШЋЕЊУ ПОРТАЛА Е-УПРАВА И ЕЛЕКТРОНСКИХ УСЛУГА У СРБИЈИ - Gavrilović, Ilija (Politička revija, 2025)
Развој електронске управе (е-Управе) и електронских услуга у Републици Србији последњих 15 година у великом је замаху, а број корисника оваквог начина обављања административних послова сваке године је све већи. Подстицање електронске партиципације грађана у јавном и политичком животу добија све више на значају, нарочито због динамичног развоја информационо-комуникационих технологија и вештачке интелигенције. Због тога је циљ рада да проучи који су то главни изазови који онемогућавају веће коришћење електронских услуга међу грађанима и привредом, посебно уколико Србију упоредимо са лидером у овој области – Данском. Главна претпоставка је да су два највећа изазова већем коришћењу е-Управе и даље релативно низак ниво информатичке писмености становништва Србије, као и недостатак подршке корисницима. Ти изазови даље доводе до уверења да је административне послове лакше обавити уживо, у контакту са службеницима, него употребом интернета. Коришћењем квалитативне анализе садржаја постојећих истраживања и монографија представићемо главне изазове и поткрепити основну претпоставку, а затим коришћењем компаративне анализе упоредити изазове са Данском, као државом-узором у овој области, и представити како је данска администрација успела да реши наведене изазове.
Keywords: електронска управа; дигитализација; реформа јавне управе; е-Партиципација; е-Демократија