СВЕТИ РАТНИЦИ СА КОСОВСКОМЕТОХИЈСКИХ ФРЕСАКА КАО УЗОРИ ЛУТАКА КОСОВСКОГ ЗАВЕТА - Миловановић, Ана (Politička revija, 2025)
Предмет рада је проучавање светих ратника у фреско-сликарству на Косову и Метохији као узора за стварање позоришних лутака јунака Косовског завета. Циљ рада је представљање фресака на Косову и Метохији као оптималне инспирације за креацију лутака Косовског завета. Узорак су биле лутке ратника студената васпитача Факултета за образовање учитеља и васпитача у Београду креиране на предмету Драма и покрет. Коришћене су методе: дескриптивна анализа, анализе садржаја и компарације. Изложени су разлози одабира светих ратника као узора: светост као средишна државотворна идеја Срба и посебност српских ратника у средњем веку; јунаци Косовског завета као узорни свети ратници код Срба; изузетна уметничка вредност светих ратника на фрескама на Косову и Метохији. Представљени су универзални принципи креације лутака и посебни за лутке Косовског завета. Дати су примери лутака креираних по узору на свете ратнике на фрескама на Косову и Метохији. Закључено је да су студенти успешно пронашли своје стилске поступке у њиховом стварању.
Keywords: Косовски завет; позоришна лутка; фреско-сликарство на Косову и Метохији; јавајка; свети ратници; креација позоришне лутке; свети цар Лазар; Косовски јунаци као узорни свети ратници; студенти васпитачи