ДИСКУРС СКУПШТИНСКИХ ГОВОРА О „КОШАРАМА” НА СЕДНИЦАМА ПОСВЕЋЕНИМ КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ОД 1999. ДО 2024. ГОДИНЕ - Perišić, Nikola (Politička revija, 2025)
Током бомбардовања СР Југославије и Србије, истовремено су трајале борбе и на Косову и Метохији против припадника тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК). Бомбардовање, као и остале борбе на Косову и Метохији, завршено је потписивањем Кумановског споразума у јуну 1999. године. Ипак, то није решило кризу на Косову и Метохији која се даље продубила кроз Мартовски погром 2004. и проглашење једностране независности Косова 2008. године, а у последњих неколико година добија нови облик. Без обзира што је потписан низ споразума у претходних нешто више од 10 година, позиција српског становништва на Косову и Метохији није унапређена. Због свега тога су отворени преговори између Београда и Приштине кроз посредовање различитих међународних организација и институција, пре свега Европске уније која од 2011. године води дијалог. Све то је условило да тема Косова и Метохије постане једна од најдоминантнијих за политичке елите у Србији. То је посебно видљиво кроз функционисање парламентарног живота, јер је у периоду од 1999. до 2024. сазивано укупно девет ванредних седница ради усвајања преговарачких планова и/или представљања извештаја преговарачких тимова који су заступали националне интересе Србије у тим преговарачким рундама. Седницама су неретко присуствовали и највиши државни представници као што су председници државе, или Владе. Најчешће су трајале један дан, док је у неким случајевима приметно да су трајале и по два дана, што је посебно карактеристично за период од 2019. године. У овом раду ће бити приказано у којој мери су различити парламентарни представници, али и представници највиших државних функција говорили о теми „Кошара” у претходних 25 година и каквим аргументованим стилом и дискурсом су се том приликом користили.
Keywords: Косово и Метохија; Кошаре; дискурс; скупштински говори; Кумановски споразум