ОДЈЕК БИТКЕ НА КОШАРАМА И ПАШТРИКУ У СРПСКОЈ КУЛТУРИ - Миљковић Матић, Јелена (Politička revija, 2025)
Битке из 1998-1999. године, које су се догодиле на граници Србије и Албаније, на планини Јуник, код граничне карауле Кошаре, и на планини Паштрик, одмах су се прочуле у народу. Успомена на њих, посебно на Кошаре, материјализовала се у низу уметничких и других симболичких остварења. Овде анализирамо она која су настала у периоду пре него што су се у неговање памћења укључиле званичне установе. Због тога што су дела настала на иницијативу и уз труд народа посматрали смо их као народну културу. Она постижу два циља: првостепени је неговање сећања на битке и њихове учеснике; другостепени је давање ширег, општенародног и симболичког значења том историјском догађају, чиме се он уздиже из овоземаљске у духовну реалност и тако квалификује за укључивање у систем српских идентитетских предања. Међу овим предањима је једно од најистакнутијих оно о Косовској бици или Косовски културолошки мит, с којим прича о Кошарама показује тежњу да се повеже. Митизација историјског догађаја траје дуго, тако да сада посматрамо сам почетак тог процеса за који не знамо како ће се даље одвијати. Тек ће потоња поколења моћи да кажу да ли се процес митизације Кошара довршио тако да је битка од историјског догађаја прерасла у национални мит; или је у неком тренутку процес преображаја из историјског у митски догађај застао, тако да би битка на Кошарама и Паштрику била упамћена као једна међу бројним значајним и славним биткама у српској историји.
Keywords: Кошаре; Паштрик; Косовско предање; Косовски културолошки мит; српска ратничка предања; национални идентитет