КОШАРЕ КАО ГЕОПОЛИТИЧКА И ГЕОИДЕНТИТЕТСКА ПАРАДИГМА - Stepić, Milomir (Politička revija, 2025)
Српска одбрана од агресије 1999. године – посебно ради заустављања копненог продора из Албаније у рејону Кошара – постала је пример да је отпор водећој светској сили и најјачем војном савезу у историји, ипак могућ. Аутор тврди и доказује да Кошаре имају вишеструки геополитички смисао и симболику, али и да су као „српски Термопили” постале нови геоидентитетски репер. Такође, Кошаре, укључујући читав „косовски преседан”, постали су симбол врхунца униполаризма, али истовремено и индикатор почетка његове релативизације. У контексту односа великих сила, означили су почетак њихове нове конфронтације, коју ће означити парадигматични „Заокрет Примакова” изнад Атлантика у знак протеста због отпочињања напада НАТО-а на једну суверену европску државу. А са „српског становишта”, Кошаре су се у националну „менталну мапу” и културу памћења урезале као кључна чињеница „Нове Косовске битке” и додатни, савремени елемент Косовског Завета.
Keywords: вишеструка симболика; „српски Термопили”; граница; „геополитичка макро-тврђава”; великоалбанска експанзија; Косово и Метохија