РЕЛИГИЈА, ПОЛИТИКЕ ИДЕНТИТЕТА И ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ У ИНДИЈИ - Djogatovic, Veljko (Politička revija, 2025)
Овај рад се бави анализом религијских политика идентитета које су обликовале парламентарне изборе у Индији 2024. године. У земљи са великим етничким, религијским и културним разликама, политике идентитета играју кључну улогу у политичком животу јер политичке странке мобилизују бираче позивима на националне, верске, етничке и регионалне/локалне идентитете. Фокус истраживања је на томе како су политике идентитета коришћене од стране доминантних политичких актера попут Баратиjа џаната партије и Индијског националног конгреса. У раду се анализира како су различите друштвене групе постале централне у политичким стратегијама током изборне кампање и како је мобилизација на основу религијског идентитета утицала на резултате избора. Такође се истражују дугорочне последице ових политика на друштвену кохезију и стање демократије у Индији али и на стање секуларног поретка. Завршно поглавље ће послужити давању увида у четири могућа правца кретања индијске националне политике у наредном периоду.
Keywords: политике идентитета; Индија; парламентарни избори; религија; политика; Баратија џаната партија; секуларизам; хиндутва; хиндуизам