РАЗВОЈ СИСТЕМА ЈАВНИХ ЧЕСМИ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА БЕОГРАДА КАО ОДГОВОР НА АДАПТАЦИЈУ НА ТОПЛОТНЕ ТАЛАСЕ - Spasojevic, Nenad; Šabanović, Ana; Filipović, Lazar (Politička revija, 2025)
У овом истраживању аутори испитују тренутно стање у урбаном подручју Београда када је покривеност територије јавним чесмама у питању. Ови објекти представљају веома користан начин да се одговори на потребе за ублажавањем изазова попут високих температура и топлотних таласа са којима се и грађани Београда све више сусрећу последњих година. На територији Београда према доступним подацима, постоји преко 200 јавних чесми које се снабдевају водом са градског водовода или је вода изворског порекла. Како се Београд све више „шири” кроз градњу нових објеката, али и растом броја становника, поставља се питање да ли у урбаном подручју града постоји довољан број јавних чесми за грађане који желе да се освеже током топлих периода године. Методологија истраживања обухвата мапирање јавних чесми у урбаном подручју Београда и процену њихове пешачке доступности на удаљеностима од 10 минута (500 метара). Ови подаци се преклапају са климатским моделом високе резолуције, који приказује број дана са максималним температурама изнад 30°C, ради идентификације најугроженијих зона. Анализа затим укључује преклапање угрожених зона без пешачке удаљености од чесми са јавним површинама, као што су паркови, образовне и здравствене установе, како би се дефинисале потенцијалне локације за интервенције. На основу добијених резултата, предложена су решења која могу побољшати приступ пијаћој води у зонама најосетљивијим на високе температуре.
Keywords: јавне чесме; адаптација; топлотни таласи; климатске промене; Београд