ЕТИЧКИ КОДЕКСИ НОВИНАРА У СРБИЈИ КРОЗ ИСТОРИЈУ - Cvejić, Bojan (Politička revija, 2025)
Медији у Србији данас масовно крше етичке и професионалне стандарде прописане Кодексом новинара Србије. Иако тако не делује на први поглед, новинарство на овдашњим просторима има сада већ дугу историју успостављања етичких правила кроз писане документе, односно кодексе новинара, иако је доста каснила за развијеним земљама света. Значај етичких кодекса произилази из великог утицаја који медији имају у друштву и одговорности коју сносе за јавну реч. Последице, самим тим, до којих јавна гласила могу довести извештавањем могу бити изузетно штетне по демократију, слободу медија и права на информисање грађана. Први такав кодекс на овим просторима усвојен је још 1965. године, али у стручној, академској и интернет литератури није могуће једноставно пронаћи све кодексе новинара кроз историју, па самим тим ни доносити закључке колико су нека правила дубоко утемељена у новинарско друштво, а која су новијег доба, нити анализирати садржај медија кроз историју по питању етичности. Циљ овог рада био је да пронађе и прикупи архивску грађу из ове области, систематизује све документе, те ће у даљем тексту анализом бити представљен развој медијске етике кроз историју новинарских кодекса.
Keywords: етика; медији; кодекс; кодекс новинара; историја; новинарство