ЕКОНОМСКА ДИПЛОМАТИЈА У ФУНКЦИЈИ ПРОМОЦИЈЕ ИЗВОЗА: ЕФЕКТИ У ЗЕМЉАМА ПАРТНЕРИМА У ОКВИРУ ЕУ НАСПРАМ ЗЕМАЉА ВАН ЕУ - Бугарчић, Филип; Stekić, Nenad; Тубић Ћурчић, Тијана (Politička revija, 2025)
Економска дипломатија представља значајан инструмент за јачање билатералне трговине и промоцију извоза, што је кључни фокус овог истраживања. Рад анализира утицај економске дипломатије Србије на међународну трговину применом гравитационог модела, при чему се користи sScore индекс као мера квалитета билатералних дипломатских односа. Овај индекс омогућава детаљнију анализу утицаја дипломатских односа на трговину, узимајући у обзир политичке, економске и безбедносне факторе који обликују међународне односе. Истраживање обухвата све земље са којима Србија активно тргује и анализира како квалитет дипломатских односа утиче на извоз.
Keywords: економска дипломатија; извоз; управљање трговином; гравитациони модел; sScore JEL класификација: F5, F13, F14