КРЕАТИВНО ПИСАЊЕ КАО АЛТЕРНАТИВА CABPEMEHOM НОВИНАРСТВУ - Domazet, Sanja; Nikolić, Jelena (Politička revija, 2024)
У теоријској литератури све чешће се cycpeћe појам „суноврат новинарства” који указује да ова професија пролази кроз једну од својих најтежих фаза. Та фаза обележена је процесом таблоидизације и свођења искључиво на једну од новинарских функција – забаву. Као одговор на новонастале светске медијске трендове намеће се литерарни журнализам. Главни циљ овог рада је да кроз студију случаја Србије истражи и опише да ли се и у којој мери елементи књижевног језика, као саставног дела литерарног журнализма и креативног писања, могу пронаћи у недељној штампи. Квантитативно-квалитативна анализа спроведена је у Недељнику. Резултати идентификују нове новинарске праксе и облике изражавања.
Keywords: креативно писање; књижевни језик; недељна штампа; литерарни журнализам; новинарски жанрови