СОЦИЈАЛНИ И ПОЛИТИЧКИ ИЗАЗОВИ У ЗАШТИТИ ДЕЦЕ У ИЗБЕГЛИШТВУ И РАСЕЉЕНИШТВУ - Marjanovic, Milica (Politička revija, 2023)
У раду се указује на положај деце избеглица и деце интерно расељених лица како би се стекао бољи увид у стварни положај ових двеју високомаргиналнизованих група, а са тежњом за већом видљивошћу у друштву, друштвеним ангажовањем и друштвеном пажњом. Имајући у виду да су у случају ових двеју група на све аспекте живота у целини превасходно утицале присилне миграције као корените друштвене промене, главни истраживачки фокус биће усмерен на последице које се одражавају на популацију деце избеглица и интерно расељених лица. Коришћена је секундарна анализа садржаја радова истраживача који су се до сада бавили овом или сличном темом. Осим теоријског доприноса који се огледа у подвођењу деце интерно-расељених под општији појам деце у покрету, кључни резултат рада је налаз да се деца у избеглиштву и интерном расељењу налазе у друштвено неприхватљивом социјалном положају, да не постоји довољна заинтересованост политичких странака за креацију њихових политика у суочавању са овим проблемом, који је потребно решавати низом систематских афирмативних мера социјалне политике, пошто се ради о посебно осетљивој друштвеној групи.
Keywords: деца - интерно расељена лица; деца-избеглице; друштвено осетљиве групе; друштвене промене