МОДЕЛИ РЕШЕЊА СРПСКОГ НАЦИОНАЛНОГ ПИТАЊА У ЦРНОЈ ГОРИ - Stanković, Vladan (Politička revija, 2023)
Предстојећи попис у Црној Гори (који би требало да се одржи) аутоматски актуелизује питање статуса српског народа у тој новоформираној самосталној политичкој творевини. Стога је предмет истраживања овог рада усмерен на моделе редизајнирања статуса једне од две најбројније националне заједнице у Црној Гори – српског народа. Аутор у раду полази од предпоставке да је могуће редизајнирање националних односа у Црној Гори институционализацијом нерегулисаног статуса српског народа без нарушавања територијалне целовитости Црне Горе. Доминатан метод изтраживања је приступ моделовања.[1] Поред овог метода биће коришћени и статистички метод, анализа садржаја, метод посматрања и упоредни приступ. Рад има за циљ да понуди могуће опције решења српског националног питања у Црној Гори. Научни допринос рада огледа се у простору идентитетских политика, статусних питања српског народа у окружењу, институционалних оснаживања капацитета регионалне сарадње и бесконфликтног решавања спорова. Друштвени допринос рада огледа се у решавању статуса српских националних заједница које живе ван простора Републике Србије.[1] Модел је мисаона конструкција, Сведен систем – инструмент да се на разумљив и поједностављен начин објасне сложени друштвени (и/или природни) процеси. (...) Модел, у основи, има три задатка: 1) описно разумевање посматране појаве, 2) извесност предвиђања и 3) демонстрацију почетних теорија и хипотеза (Видети Moris 1975).
Keywords: српско национално питање; идентитет; Срби; Црногорци; црногорски национализам; црногорчење