ДОПРИНОС ФИЛИПА БОМАРА РАЗВОЈУ ТЕОРИЈЕ ЕКОНОМСКO-ОБАВЕШТАЈНОГ РАДА И СТРАТЕШКЕ КУЛТУРЕ У ФРАНЦУСКОЈ - Копитић, Његош; Milenković , Sofija (Politička revija, 2026)
Истраживања управљања знањем, организацијама и одлучивања у кризним ситуацијама у Француској обликована су у значајној мери на основу когнитивне теорије Филипа Бомара (Philippe Baumard). Указујући на потребу јачања везе економије и државе, Бомар је успоставио јединствен и оригиналан начин размишљања када је у питању економскo-обавештајна делатност, путем транспоновања знања и информација из обавештајно-безбедносног система (Communauténationale du renseignement [CNR]) у сферу привреде, крупног капитала и приватног сектора. Паралелно је радио на развоју француске стратешке културе, попуњавајући постојеће празнине ослањањем на стратешке информације и одбрамбену, односно војну културу. Заговарањем проактивног приступа, заснованог на одбрани суверенитета и заштити економских интереса, учинио је прве напоре у правцу да се Француска позиционира као глобална економска сила, како би очувала независност у све конкурентнијем окружењу. Свој допринос Бомар је проширио и на област сајбер безбедности, где се наметнуо као теоретичар система, али и као практичар. Како је нашој широј стручној заједници теоријски и фактички допринос овог утемељивача економско- обавештајног рада углавном непознат, рад има за циљ да на темељу квалитативне анализе документарне грађе укаже на значај и домашаје Бомаровог својеврсног интердисциплинарног, свеобухватног приступа, чији су корени у политичким традицијама Шарла де Гола, а плодови у бројним областима: од стратегије, економије, обавештајног рада, образовања до сајбер безбедности. У закључку рада указује се да би научни и стручни допринос Филипа Бомара могао бити добра основа за потпуније разумевање елемената националне моћи, концепта стратешке културе, као и значаја економско-обавештајног рада.