ЗЕЛЕНА МЕКА МОЋ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У САВРЕМЕНОЈ ПОЛИТИЦИ: ИНСТРУМЕНТИ, УСЛОВЉАВАЊЕ И ГЛОБАЛНО ЛИДЕРСТВО - Petronijević, Ognjen; Todorović Lazić, Jelena (Politička revija, 2025)
Рад изучава концепт зелене меке моћи са фокусом на јединствен пример Европске уније (ЕУ). Као светски лидер у борби против климатских промена, ЕУ мобилише своју зелену меку моћ како би обликовала еколошке промене на међународном нивоу користећи ненасилна средства. Као кључне ресурсе ЕУ за ширење зелене меке моћи рад препознаје еколошку дипломатију, међународно климатско вођство, одрживу културу и зечене норме. Додатно, кроз коришћење свог регулаторног ауторитета, ЕУ проширује концепт меке моћи кроз механизме условљавања, чиме придодаје хибридни облик класичном схватању меке моћи. Рад истиче да ЕУ комбинује унутрашњу еколошку трансформацију, оличену у примеру Европског зеленог договора, са спољним инстурментима као што су Поглавље 27 процеса приширења ЕУ и иницијатива Global Gateway, ради пројекције својих еколошких норми на глобалном нивоу. Рад такође анализира стратегије ЕУ у склопу скорашњих међународних климатских преговора оличеним у учешњу на међународним конференцијама (COP26–COP28). На самом крају, рад се бави и дешавањима у међународним односима који ограничавају капацитет ЕУ у остваривању еколошких циљева у међународној арени - проблем повлачења Сједињених Америчких Држава из Париског споразума и динамика комплексних односа са Кином.