ПОЛИТИЧКИ КОНЦЕПТ „МЕНАЏЕРСКЕ РЕВОЛУЦИЈЕ” У ДЕЛИМА ЏЕЈМСА БЕРНАМА - Milić, Dimitrije (Politička revija, 2025)
Џејмс Бернам (James Burnham), амерички конзервативни мислилац 20. века, познат је по својој идеји „менаџерске револуције” коју излаже у истоименом делу 1941. године. Бернам наводи нову, менаџерску елиту, насталу из потребе власника за стручњацима у вођењу комплексних, интернационалних процеса, као наследнике дотадашњих капиталистичких и социјалистичких структура. Сходно њиховој растућој друштвеној улози, Бернам сагледава утицај менаџерске елите како у јавном, тако и у приватном сектору, уз анализу последица овакве трансформације по демократски систем. Иако Бернамов рад није нашао своје место у идејном мејнстриму, постоји известан утицај његове мисли у савременим конзервативним и популистичким круговима. Циљ овог рада је критички осврт на концепт менаџеризма и његов учинак у трансформацији односa друштвених елита, односа моћи и демократије.