ИСТОРИЈСКИ И ГЕОПОЛИТИЧКИ ЗНАЧАЈ БИТКЕ НА КОШАРАМА 1999. ГОДИНЕ - Suljagic, Sanja (Politička revija, 2025)
У овом научном раду аутор излаже историјске и геополитичке факторе који су утицали на извршење агресије НАТО савеза на Савезну Републику Југославију (Србију и Црну Гору) у пролеће 1999. године, као и свеукупно историјско значење борбе за одбрану Косова и Метохије за српски народ. Предмет истраживања су историјске и геополитичке околности пре, током и после агресије НАТО на СРЈ, са посебним освртом на Војно-технички споразум у Куманову, односно такозвани Кумановски споразум потписан 9. јуна 1999. године између представника СРЈ и РС и представника Међународних безбедносних снага под окриљем УН – КФОР на војном аеродрому код Куманова. У чланку је затим аналитичко-синтетичком и компаративном методом изложена анализа политичких и економских околности у Србији након битке на Кошарама, као и последице те битке за њене учеснике у редовима војске СРЈ, касније војске Србије. Циљ истраживања је спознавање утицаја битке на Кошарама на (дис)континуитет идентитета српског народа и државе на преласку из 20. у 21. век. Резултати истраживања показују да начин на који су се представници српских државних институција, уметници, политиколози, а поготово политикастери и српски народ у целини односили према сећању на битку на Кошарама изражава велики значај битке на Кошарама за континуитет идентитета српског народа и државе у будућности.