ВОЈСКА ЈУГОСЛАВИЈЕ У СУПРОТСТАВЉАЊУ НАТО АГРЕСИЈИ 1999. ГОДИНЕ - Djukić, Slobodan (Politička revija, 2025)
У раду се анализира одбрана Војске Југославије од дејства НАТО авијације 1999. године и утицај бомбардовања на ток и исход боја на Кошарама. Циљ је да се прикаже храброст и пожртвовање припадника РВ и ПВО и јединица Приштинског корпуса Војске Југославије током бомбардовања СР Југославије. У тексту су анализирани ратни дневници, монографије и сведочења учесника НАТО агресије на СР Југославију 1999. године. Авијација НАТО дејствовала је по артиљеријско ракетним јединицама ПВО на територији СР Југославије и копненим снагама Војске Југославије на Косову и Метохији, али није успела да оствари потпуну победу. Војска Југославије је током 78 дана бомбардовања СР Југославије претрпела велике људске и материјалне губитке, али је до краја рата задржала пуну контролу над територијом Косова и Метохије. Резултат пожртвоване борбе Војске Југославије јесте Војнотехнички споразум из Куманова и резолуција Савета безбедности Организације уједињених нација 1244.