ОБЕЛЕЖЈА СТРАТЕГИЈА САД И НАТО ПРЕМА СРЈ ПРЕ И ТОКОМ АГРЕСИЈЕ 1999. ГОДИНЕ - Miljković, Milan Đ; Jevtić, Dragan (Politička revija, 2025)
Победом у Хладном рату, Америци се створила историјска шанса да овлада ресурсима богатог „Хартленда”, средиштем Евроазије, по Мекиндеру најважнијој светској геостратешкој тачки. Савезна Република Југославија се 1999. године, са аспекта геополитичких дешавања у Европи, налазила у ситуацији стратешког ширења НАТО ка централном делу континента. Истовремено је текао процес учвршћења позиције овог Савеза на Балкану. У раду се анализирају примењене стратегије САД и НАТО у периоду који је претходио НАТО агресији на СРЈ, као и током агресије 1999. године, коришћењем теоријског модела „континуума стратегија” са циљем идентификовања врсте, циљева и метода њихове примене. Упоредна анализа релевантне литературе указује да се стратегије које су коришћене према СРЈ могу се класификовати у стратегије субверзије, присиле, уништења и декапитације, у које се уклапају активности које су ишле ка стварању унутрашњег политичког раздора у СРЈ, увођење економских санкција, активирања терористичких активности „ОВК”, дипломатске уцене америчких представника према политичком руководству СРЈ, ваздухопловно копнене операције које су спровођење према Војсци Југославије и друге.