ПОБУНЕ, БУНЕ, ЗАВЕРЕ, НЕМИРИ И ПРОТЕСТИ У СРБИЈИ ОД 1815. ДО 2006. ГОДИНЕ - Matić, Goran (Politička revija, 2025)
Побуна, буна, устанак, као и грађански протести и немири су често знак дубоке подељености и кризе у друштву и могу довести до значајних политичких промена, али и до дуготрајних конфликата и нестабилности. Када посматрамо политичку сцену Србије, од настанка модерне државности 1815. године, па до распада Државне заједнице 2006. године можемо констатовати да је она била прожета побунама, протестима, ослободилачким и светским ратовима, сменама државних уређења и политичких система што је нужно оставило и последице на српску политичку мисао, али и науку. На крају, можемо закључити да су побуне, буне, завере, немири и протести који су се догодили током XIX века оставили печат на националном идентитету Срба као нације, како позитиван, тако и негативан, а нарочито у култури, политичкој теорији, као и у уставном и кривичном праву.