РЕПУБЛИКА СРПСКА НАКОН РАТА У УКРАЈИНИ: ИЗМЕЂУ ЗАГАРАНТОВАНИХ ПРАВА, НЕСТАНКА И НЕЗАВИСНОСТИ - Kostić Šulejić, Marina; Marković, Nikola (Politička revija, 2024)
У чланку су идентификоване и анализиране три главне детерминанте које утичу на положај Републике Српске (РС) у Босни и Херцеговини (БиХ) пре и након почетка рата у Украјини у фебруару 2022. године како би се утврдио конфликтни потенцијал ове позиције и могући исходи. Главна хипотеза је да су услед ЕУ и НАТО интеграција, једнострано проглашене независности Косова и пораста глобалних сукоба и поларизација након фебруара 2022. односи у БиХ постали нестабилнији и радикализованији. Могући исходи које аутори разматрају су: очување дејтонске позиције РС у БиХ, нестанак РС као посебног ентитета у БиХ и независност РС као вид самоопредељења и начина да штити суверена права Срба. Аутори су користили методе анализе садржаја и дискурса и поређења три детерминанте пре и после фебруара 2022. Аутори закључују да је од рата у Украјини позиција РС гурнута ка „радикалним исходима“ – нестанку или независности – по обрасцу акција-реакција, који су истовремено и најконфликтнији исходи, а мање ка најпожељнијем – очувању Дејтонског споразума и загарантованих права заснованих на консоцијативној демократији.