ШТА ЈЕ ПОДСТАКЛО АМЕРИЧКУ ОДЛУКУ НА НАТО БОМБАРДОВАЊЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ 1999. ГОДИНЕ? - Lošić, Goran (Politička revija, 2024)
Овај рад анализира односе између америчких грана власти и НАТО бомбардовања Југославије 1999. године. Пре свега, фокус је на званичним изјавама председника САД Била Клинтона (Bill Clinton), члановима администрације и америчког Конгреса. Циљ је анализирати доминантне аргументе, политички дискурс и наративе о војној операцији против Југославије. Текст се бави централним аналитичким питањем: Шта је подстакло америчку одлуку на војну акцију НАТО против Југославије 1999. године? Другим речима, истраживање намерава да установи ко је био укључен у војну кампању од стране америчких грана власти, а ко је био против. Рад се састоји из три дела; први пружа кратак контекстуални оквир са концептуалном и теоријском позадином; након тога, рад се осврће на главне аргументе председника Клинтона за покретање рата. У последњем делу, чланак износи одређена размишљања о правдању бомбардовања и ставовима против истог у америчком Конгресу. Као методолошки алат, рад користи анализу садржаја. Извори су засновани на Би-Би-Си (BBC), Си-Ен-Ен (CNN), Вaшингтон Пост (Washington Post), Њујорк Тајмс (New York Times), Вол Стрит Џурнал (Wall Street Journal), Гардијан (Guardian), и Лос Анђелес Тајмс (Los Angeles Times) текстовима, као и на интернет подацима НАТО, Клинтонове фондације, Архива Клинтонове Дигиталне Библиотеке и стенографским записима америчког Конгреса (Представнички дом и Сенат).