ПРВЕ ГОДИНЕ ПУТИНОВЕ ВЛАДАВИНЕ: РУСKО-ЕВРОАТЛАНТСKИ ОДНОСИ САРАДЊЕ И ПАРТНЕРСТВА - Blagojević, Jelisaveta (Politička revija, 2024)
Циљ овог рада је да укаже на период развоја односа сарадње и заједничког дјеловања Русије и евроатлантских савезника. Ријеч је о почетку владавине Владимира Путина (Влади́мир Влади́мирович Пу́тин) чије је основна спољнополитичка идеја била усклађивање два процеса: обезбјеђeње што повољнијег међународног окружење како би се постигла унутрашња стабилизација земље и њен економски опоравак, и обновa руског утицаја у међународним односима, прије свега у Европи и сопственом сусједству. Нови почетак односа означио је Путинов израз солидарности и најава помоћи Сједињеним Америчким Државама након терористичког напада 11. септембра 2001. године, затим отварање НАТО Kанцеларије за информације у Москви, усвајање Акционог плана за борбу против тероризма, као и успостављене Савјета НАТО–Русија. Но, након августа 2008. године и руске војне акције у Грузији долази до захлађења односа. Наведено је приказано кроз анализу садржаја доступне литературе и документације као и примјену историографског метода, при чему је изведен закључак да су потези у међународним односима одређени унутрашњом економском, војном и укупном стабилношћу актера.