ТРЕНДОВИ У САВРЕМЕНОМ ЕКСТРЕМИЗМУ: ИЗАЗОВИ И ПОУКЕ - Djoric, Marija (Politička revija, 2023)
Рад се бави анализом најбитнијих трендова у савременим облицима екстремизма, са посебним фокусом на постојеће безбедносне изазове. Ауторка је најпре елаборирала све контроверзе које се доводе у везу са проблемом дефиниционог одређења екстремизма и њему сродних појава, да би у наставку рада указала на следеће трендове који утичу на промену перцепције савремених облика екстремизма, као што су: модерна техника и технологија, „индивидуализација” екстремизма, идеолошке контроверзе и родни приступ у изучавању овог феномена. Методе истраживања се базирају на анализи садржаја, студијама случаја и компаративним анализама. Закључак је да је савремени насилни екстремизам динамичан феномен, који се мора стално пратити, уколико желимо да идентификујемо његове промене, а самим тим и да извучемо одређене поуке, које би омогућиле успешну превенцију (PVE).