ИЗАЗОВИ ЕКОНОМСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ НА ПОЧЕТКУ XXI ВЕКА: ПОЈАМ, ПОДЕЛА И ЗНАЧАЈ: - - Maksimović, Marijana (Politička revija, 2023)
На почетку XXI века, сведоци смо великих промена, изазваних кризама, сукобима у свету, епидемијама које мењају начин живота и рада. У том контексту, дошло је до промене у економској дипломатији, која се такође суочила са изазовима који су утицали на њу тако да су њена улога и њен значај повећани. Како се геоекономија издвојила из геостратегије, тако је економска дипломатија добила већи значај. Данас су међународна економска политика и економска дипломатија постали подједнако важни као и класична питања мира, безбедности и општег просперитета. Економска дипломатија се одвија на свим нивоима, на којима се одвија и класична дипломатија али се бави искључиво економским темама, које се односе на конкурентност, профитабилност, снабдевање сировинама и енергентима. Ауторка у раду полази од претпоставке, да је у међународним економским односима дошло до великих промена последњих деценија, и да су оне битно утицале на значај и унапређење економске дипломатије. У раду су коришћени метод дескрипције и анализе, а научни допринос огледа се у простору ојачавања економског националног идентитета, једне земље у међународним економским односима. Надаље, добијени закључци могу послужити Србији за боље позиционирање у условима међународне конкретности, али и унапређења националних економских интереса. Циљ овога рада је да се истакну новонастали изазови у економској дипломатији током последњих тридесет година. Економска дипломатија је постала значајно средство у међународним пословним односима, промовишући национална предузећа, производе, услуге, али и многе друге облике економске сарадње у ХХI веку.