ИСТОРИЈСКО-ПРАВНИ ОДНОСИ ИЗМЕЂУ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ И МАКЕДОНСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ОД 1967. ГОДИНЕ ДО ДАНАС - Perić, Miodrag (Politička revija, 2023)
Аутор у првом делу рада говори о једностраном проглашењу Македонске православне цркве аутокефалном на трећем македонском црквено-народном сабору 18. јула 1967. године у цркви „Св. Климента“ у Охриду и негирању аутокефалности Македонске православне цркве од њене Мајке цркве Српске православне цркве. У другом делу рада, аутор говори о даривању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве аутокефалности Македонској православној цркви - Охридској архиепископији 20. маја 2022. године. Одлука о аутокефалности Македонске православне цркве је и свечано, административно потврђена на Светој литургији у Саборној цркви у Београду 5. јуна 2022. године доделом Томоса о аутокефалији Македонској православној цркви - Охридској архиепископији из руку Његове светости патријарха Порфирија поглавару МПЦ-ОА архиепископу Стефану. Аутор аргументује гледиште да је признање аутокефалности Македонске православне цркве - Охридске архиепископије од стране СПЦ као Мајке цркве историјски и канонски валидно и да је значајно како за православље Балкана и шире тако и за колективни национални идентитет Македонаца и даљу афирмацију Северне Македоније као суверене државе са међународно правним субјективитетом.