СТРАНО МЕШАЊЕ У ИЗБОРЕ КАО ХИБРИДНА ПРЕТЊА НАЦИОНАЛНОЈ БЕЗБЕДНОСТИ – ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ У САД 2016. И 2020. ГОДИНЕ - Tadić, Dejan (Politička revija, 2023)
Другу деценију двадесетпрвог века обележила је експанзија интересовања за хибридне претње националној безбедности. Страно мешање у изборe постаје изузетно актуелизовано у току и након америчких председничких избора 2016. и 2020. године. Као један од модалитета субверзивне делатности, инострани утицај на изборне процесе доживљава практичну трансформацију са развојем нових информационо-комуникационих технологија и јачањем утицаја друштвених мрежа на јавно мњење. Хибридни карактер страног мешања у изборе се огледа како у чињеници да се оно може реализовати у физичком и сајбер простору, тако и у погледу његове реализације од стране државних и недржавних актера. Истраживање посебну пажњу посвећује председничким изборима у Сједињеним Америчким Државама 2016. и 2020. године. Аутор доноси закључак да ће страно мешање у изборе остати актуелно у савременим међународним односима, узимајући у обзир њихову динамичност и тренд избегавања директне оружане конфронтације у задобијању доминације у интересним зонама великих и регионалних сила.