РАЗВОЈ ЕКОЛОШКИХ ПАРТИЈА И ЗЕЛЕНИХ ПОЛИТИЧКИХ ПОКРЕТА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ - Pavlović, Jovica (Political Review, 2024)
Следећи рад има за циљ да пружи аналитички преглед развоја еколошких политичких партија у Србији. Ослањајући се на методе праћења процеса, као и на Липсетове и Роканове и друге релевантне теорије друштвено-политичких расцепа, рад испитује како су политички догађаји у Србији у последње три деценије довели до формирања еко-активистичких покрета и партија, посебно у последњих неколико година. Тачније, испуњење примарног циља захтева, али није ограничено, на анализу како су зелене партије и еколошки покрети формирали, обликовали и мењали своје стратегије током времена, посебно када је реч о планирању активности, доношењу одлука, мобилизацији подршке и умрежавању (укључујући учешће у ширим политичким коалицијама). Студија не обухвата само праве еко-активистичке организације, већ се такође фокусира и на то како (и зашто) су се фантомске зелене странке развиле и еволуирале. Закључује се да су еколошка питања у Србији током претходне деценије постала зажнија него раније, уз све израженији долазак стране индустрије и страних инвеститора, што је последично изазвало приметно погоршање животне средине. Ово је омогућило еколошким покретима и странкама да привуку већу подршку грађана и да боље развију своје стратегије.