РАТОВИ СЈЕЋАЊЕМ У БИВШОЈ ЈУГОСЛАВИЈИ - Vuković, Đorđe (POLITEIA, 2020)
Култура сјећања која преовладава међу народима и у државама насталим распадом бивше Југославије представља подручје свакодневног конфликта, а различите и међусобно искључиве интерпретације догађаја из прошлости свједоче о томе да Срби, Хрвати, Бошњаци и други народи заједничку историју тумаче и памте на потпуно другачије начине. Селективно сјећање, релативизовање и измишљање прошлости, преиначивање и заборављање, фалсификовање чињеница о појединачним и групним улогама у савременој историји резултира политичким сукобима у садашњици и потенцијал је будућих неспоразума и сукоба, чинећи Балкан још нестабилнијим и бесперспективнијим.
Keywords: Култура сјећања; политизација прошлости; ревизионизам; ратови; пропаганда